Zonnepanelen reinigen

Zonnepanelen plaatsen doet u om zoveel mogelijk zonne-energie mee op te wekken. Voor zowel bedrijven als particulieren is de aanschaf van de panelen een grote investering. Logisch dat u er dan een zo hoog mogelijk rendement uit wilt halen. Om dit te bereiken verzorgen wij graag een periodieke reiniging. Eenvoudig omdat u dan meer zonne-energie opwekt en dus maximaal rendement uit uw zonnepaneelinstallatie haalt!

Zonnepanelen niet zelfreinigend

Ook wij horen wel eens geluiden als zouden zonnepanelen zelfreinigend zijn of door de regen volledig gereinigd worden. Dit is echter slechts gedeeltelijk waar. Er blijven namelijk altijd vuil en stof achter, die niet door een regenbui worden weggespoeld. Eigenlijk heel logisch; kijk maar eens naar de voorruit van uw wagen. Hoe zou uw voorruit eruit zien wanneer u deze een jaar lang niet reinigt? In hoeverre heeft de regen dan alle vuil van de voorruit van uw wagen weggespoeld? ?Juist, ….en met zonnepanelen is dat niet anders.

Gevolgen vervuilde installatie

Vooral trekvogels, industrie, snelwegen en zoutaanslag zijn de boosdoeners. Afzettingen hiervan op uw installatie groeien in de loop van de tijd uit tot een steeds dikkere laag, die een belemmering vormt voor de instraling van licht en dus voor de hoeveelheid zonne-energie die opgewekt wordt. Bovendien kunnen door de vervuiling zogenaamde ‘hotspots’ ontstaan. Deze worden veroorzaakt door een plaatselijke verhitting in het paneel. Als de siliciumschijven (plaatjes) geen stroom opwekken (door bv vogeluitwerpselen) gaan deze zich gedragen als een weerstand en raken oververhit door de stroom die erdoor wordt gestuurd door de wel werkende schijven. Dit kan tot blijvende schade van uw installatie leiden.

Minder zonne-energie door vervuiling

Dat vervuiling van uw zonnepaneelinstallatie van invloed is op het rendement van uw panelen is duidelijk, maar van hoeveel invloed dan?

Schoon zonnepaneel

Er is onderzoek gedaan naar hoeveel minder zonne-energie wordt opgewekt, wanneer panelen niet regelmatig gereinigd worden. Meerdere studies tonen aan dat een niet regelmatig gereinigde installatie per jaar  2-3 % aan rendement verliest. Een studie van TNO in Nederland toont zelfs een rendementsverlies na één jaar van 4,4% tot 7,7 %. Nog andere studies melden, vooral bij agrarische bedrijven en in de omgeving van zware industrie, rendementsverliezen die om en nabij de 20% schommelen.

Betrouwbare reiniging met zuiver water

U doet er dus goed aan uw zonnepanelen regelmatig te reinigen. Nu is het uitvoeren van reinigingswerkzaamheden op het dak niet zonder risico. Wij van First Class Cleaning  voeren de werkzaamheden dan ook graag professioneel en met een speciale installatie voor u uit.

Hiervoor maken wij gebruik van zuiver water. Dit water maken wij zelf dagelijks aan in onze eigen zuiveringsinstallatie. Het zuivere water kenmerkt zich door een filterende en vuil oplossende werking, en zorgt door het ontbreken van zout voor een streeploos resultaat. Omdat het water al deels het werk doet is verder nog enkel licht borstelen en afspoelen nodig. Het voorkomen van krassen is hierbij uiterst belangrijk, omdat krassen blijvend rendementsverlies van uw panelen betekent. Wij werken daarom alleen met een speciale zachte borstel, waarmee krassen en andere beschadigingen uitgesloten zijn?

Bovendien hoeven wij, door de reinigende werking van het gezuiverde water, geen chemische reinigingsmiddelen te gebruiken die uw waterputten zouden kunnen vervuilen. Wat bij het reinigen naar beneden loopt, is alleen atmosferische vervuiling en zuiver water, en dus geen milieubelastende toevoegingen.

Zonnepanelen reinigen met borstel

Wij voeren de reinigingswerkzaamheden uiteraard uit  met het oog op een veilige reiniging voor uw zonnepanelen, maar ook op veilige en verantwoorde arbeidsomstandigheden voor onze mensen. Hiervoor werken wij met een telescopisch systeem, waarmee wij een groot bereik hebben en snel en efficiënt kunnen werken.

Wat kost het reinigen van zonnepanelen?

Zonnepanelen bevinden zich op verschillende plaatsen op het dak. Soms gemakkelijk te bereiken, soms op een moeilijker bereikbare plaats. Dat heeft invloed op de prijs.

woonhuis 1e etage op schuin dak bereikbaar vanaf de grond 3,95 per paneel*
woonhuis 2e etage op schuin dak bereikbaar vanaf de grond 4,50 per paneel*
woonhuis niet bereikbaar vanaf de grond, maar via hoogwerker op aanvraag
gebouwen speciale tarieven

* vanaf 20 panelen – vraag uw prijs op als u minder panelen heeft
Prijzen zijn exclusief 21% btw.

Op warme dagen, reinigen we de zonnepanelen niet in de brandende zon, maar ‘s ochtends of in de late namiddag. Dit is beter voor de zonnepanelen.

Voordelen First Class Cleaning

  • deskundige reiniging
  • afspraak is afspraak: we komen langs zoals afgesproken wordt
  • prijs is prijs: vooraf overeengekomen prijs, dus geen verrassingen achteraf
  • veilig werken, geen schade aan daken en goten
  • één aanspreekpunt, geen tussenpersonen
×